Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je vrlo efikasna, estetska procedura posvetljivanja vaše prirodne boje zuba bez ikakvog uklanjanja zubne supstance. Ovom procedurom boja zuba se ne moze u potpunosti promeniti, ali se njegova postojeća boja može učiniti svetlijom. Razlozi za izbeljivanje zuba su brojni. Zubi tokom života gube svetlinu i postaju tamniji. Mogu biti prebojeni po površini kao…

Izbeljivanje zuba je vrlo efikasna, estetska procedura posvetljivanja vaše prirodne boje zuba bez ikakvog uklanjanja zubne supstance. Ovom procedurom boja zuba se ne moze u potpunosti promeniti, ali se njegova postojeća boja može učiniti svetlijom.

Razlozi za izbeljivanje zuba su brojni. Zubi tokom života gube svetlinu i postaju tamniji. Mogu biti prebojeni po površini kao posledica pušenja, konzumiranja obojene hrane i pića, ili ispod površine kao posledica upotrebe određenih antibiotika ili lečenja kanala korena zuba.

Sam postupak izbeljivanja zuba se obavlja procesom oksidacije. Kiseonik koji se oslobađa iz vodonik peroksida ili karbamid peroksida, aktivnih sastojaka sredstava za izbeljivanje, ulazi u gleđ i vrši oksidaciju mrlja, a time i posvetljivanje boje zuba.

Pre početka tretmana neophodno je da svi zubi koji se izbeljuju budu potpuno sanirani. Od pacijenta se traži da u periodu trajanja tretmana i 14 dana nakon završetka, ne puši i ne konzumira jako pigmentisanu hranu i pića. Nakon 14 dana dolazi do potpune remineralizacije zuba i pacijent se vraća uobičajenom načinu života.

Postoji više tehnika profesionalnog izbeljivanja zuba. Svakom od njih moguće je postići optimalan efekat izbeljivanja. Ono što se razlikuje od metode do metode su vreme trajanja tretmana i koncentracija sredstva za izbeljivanje, odnosno agresivnost tretmana.

I Kućno izbeljivanje zuba pod kontrolom stomatologa

Kućno izbeljivanje zuba pod kontrolom stomatologa je najduža i najmanje agresivna metoda izbeljivanja zuba. Nakon pripreme zuba pacijenta stomatolog uzima otiske vilica i izrađuje folije za izbeljivanje zuba. Pacijent dobija neophodna uputstva i instrukcije o načinu korišćenja folije i preparata i započinje tretman izbeljivanja kod kuće. U zavisnosti od vrste i koncentracije preparata za izbeljivanje razlikuju se i preporučeni dnevni periodi nošenja folija sa preparatom. Sam tretman traje od jedne do tri nedelje i njegova prednost je što se optimalni rezultati postižu korišćenjem preparata manje koncentracije u dužem vremenskom periodu, čime se mogućnosti pojave neželjenih efekata svodi na minimum.

II Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Ordinacijsko izbeljivanje zuba je znatno brža, ali i agresivnija metoda. Za ovu metodu stomatolog mora prvo da zaštiti ginigivu, usne i jezik pacijenta, a zatim na prethodno sanirane zube nanosi preparat za izbeljivanje. Tretman traje jedan sat, a po potrebi se može ponavljati do postizanja optimalnog efekta. Nedostatak ove metode je što se koriste preparati granično visokih koncentracija i samim tim se povećava mogućnost pojave neželjenih efekata.

III Izbeljivanje laserom ili “Power bleach”

Izbeljivanje laserom ili “Power bleach” je još brža, ali i još agresivnija metoda izbeljivanja zuba. Za ovu metodu priprema je identična kao u slučaju ordinacijskog izbeljivanja zuba. Preko gingive se postavlja zaštita i na predhodno sanirane zube se nanosi sredstvo za izbeljivanje. Onda se zubi prosvetljavaju svetlošću lampe ili lasera koja aktivira preparat i pojačava oslobađanje i efekat kiseonika, što dodatno pojačava i ubrzava samu proceduru izbeljivanja.

IV Izbeljivanje zuba sa lečenim kanalom korena

Izbeljivanje zuba sa lečenim kanalom korena ima svoje specifičnosti. Za ovu metodu potrebno je da se sa zuba ukloni deo plombe i punjenja do ulaska u korenski kanal i da se ulaz u kanal zapečati. Onda se sredstvo za izbeljivanje zuba nanosi i na spoljašnju i u unutrašnju površinu krunice. Tretman traje jedan sat, a po potrebi se može ponavljati do postizanja optimalnog efekta.

Postupak izbeljivanja zuba može imati i određene neželjene efekte. Tokom tretmana ili neposredno po njegovom završetku moguća je pojava pojačane osetljivosti zuba. Takođe je moguć bol u grlu, kao i osećaj neprijatnosti i beli pečati na sluzokoži oko zuba. Svi ovi simptomi su privremeni i u potpunosti nestaju do 24h od završetka tretmana.

Efekat izbeljivanja zuba može da potraje do tri godine, ali treba naglasiti da se trajanje efekta značajno razlikuje od osobe do osobe. Šanse da efekat potraje se smanjuju ukoliko ste pušač, ili ukoliko pijete ili jedete hranu koja može prebojiti vaše zube. Sa druge strane efekat izbeljivanja se može produžiti povremenim retretmanom ili pastama za izbeljivanje zuba.

Izbeljivanje zuba je vrlo efikasna, estetska procedura posvetljivanja vaše prirodne boje zuba bez ikakvog uklanjanja zubne supstance. Ovom procedurom boja zuba se ne moze u potpunosti promeniti, ali se njegova postojeća boja može učiniti svetlijom.